Cum va arăta lumea în viitor: de unde ne vom lua energia electrică, totul va fi diferit
Omenirea se va schimba semnificativ în următorii ani, din foarte multe puncte de vedere, însă din perspectiva energiei regenerabile se vor face poate cele mai semnificative progrese globale.
Cercetătorii și oamenii de știință, împreună cu inginerii din mai multe domenii de activitate vor conlucra la dezvoltarea fără precedent a unor sisteme foarte avansate de energie verde.
Tendința deja se simte și e ușor să anticipezi că, în doar câțiva ani, nu vom mai utiliza materii prime poluante pentru a produce energie electrică nicăieri în lume. Totul se datorează efortului omenirii de a produce cât mai puține daune mediului înconjurător.
Cum va arăta piața energetică a României în viitorul apropiat. Planul a fost adoptat deja
Totul se va baza pe energia eoliană și pe cea care ne vine de la Soare. Din aceste două surse imense și permanente ne vom extrage energia atât de necesară în orice activitate zilnică, fie ea de ordin casnic sau industrial.
De exemplu, pentru țara noastră, conform celor stipulate de Planului de Dezvoltare al SNT Transgaz 2021 – 2030 care a fost aprobat de ANRE, producția de energie eoliană și fotovoltaică, în 2030, va reprezenta 26% din tot mixul energetic, de unde acum înseamnă 13%.
De precizat că țara noastră, în momentul de față, are o capacitate funcțională de producere a energiei de 9-10.000 de MW, bazată mult pe termocentrale.
„Se preconizează creșteri semnificative a producției de energie electrică din surse solare de la 1.982 GWh în 2020 la 7.357 GWh în 2030, respectiv din surse eoliene de la 7.063 GWh în 2020 la 12.571 GWh în 2030. Per total, producția din surse regenerabile atinge un nivel de 39% din totalul producției brute de energie electrică în 2020, respectiv 49% în 2030. De asemenea, este preconizată înlocuirea mai multor grupuri pe cărbune cu unități în ciclu combinat alimentate cu gaze naturale și unități bazate pe surse regenerabile de energie, retehnologizarea unei unități nucleare, precum și construcția cel puțin a unei noi unități nucleare până în 2030.”